Congres warmtenetten op 10.12 in Brussel

13 November 19  

Het eerste Belgisch-Deense congres over warmtenetten vindt plaats op dinsdag 10 december, in het auditorium van Leefmilieu Brussel, op de site Thurn & Taxis.

Twee derde van de Deense woningen (1,7 miljoen huishoudens) is aangesloten op een warmtenet, en de Deense overheid streeft tegen 2050 naar 100% groene warmte. Op dit moment komt al 61% van de geleverde warmte uit hernieuwbare duurzame bronnen.

Kansen in België

Ook België staat voor de grote uitdaging om de warmteproductie CO2-neutraal te maken. Naast individuele oplossingen is er een groot potentieel voor collectieve duurzame warmtebronnen. Warmtenetten zijn de enige manier om deze bronnen efficiënt en betrouwbaar in te schakelen. In de centra van steden en gemeenten is een warmtenet de eerste optie voor het vergroenen van de warmtevoorziening

Recente Europese studies tonen aan dat België ongeveer 40% van de warmtevraag in gebouwen kan invullen met duurzame warmtenetten. Dit vereist wel een ambitieus beleid op lange termijn en op alle beleidsniveaus: lokaal, regionaal en nationaal.  

Inspiratie uit Denemarken

Wat kunnen we in België leren van dit Deense succesverhaal? Bent u als politicus of beleidsmedewerker actief in een lokale of regionale overheid? Wil u als architect, projectontwikkelaar, ruimtelijk planner of huisvestingsmaatschappij meer weten over collectieve groene warmte? Op het  congres van 10 december krijgt u een heldere kijk op het potentieel voor warmtenetten in België.

Dit is een initiatief van de hernieuwbare energiefederaties ODE (Warmtenetwerk Vlaanderen) en EDORA, samen met de Danish Trade Council en DBDH (Danish Board for District Heating).

Programma en inschrijven

Meer informatie over het programma en het online inschrijvingsformulier: website van het congres.

Op woensdag 11 december vindt in Antwerpen een aanvullende tweede Vlaamse workshop plaats over warmtenetten, gevolgd door werfbezoeken op 12 december.


Nieuws

Lees verder 15 April 2024
Bouwsector Overheid Financing Aandag

Was het een feest? Ja, dat was het! Meer dan 130 bouwprofessionelen genoten op donderdag 21 maart in de Hasseltse Corda Campus van het inspirerende verhaal van ex-Belgian Cat Ann Wa…

Lees verder 10 April 2024
Overheid Particulier Energie

Stijgt de elektriciteitsprijs in 2025 met 23%? Als het van de Vlaamse energieregulator VREG afhangt wel. “Netbeheerder Fluvius staat voor grote investeringen in het e…

Lees verder 08 April 2024
Bouwsector Overheid Particulier Biobased Infosessie

Ontdek de mogelijkheden van bouwen met leemsteen, bio-gebaseerde en gerecupereerde bouwmaterialen. Tijdens het bouwfestival van 19 april tot en met 5 mei kan je boeiende lezingen…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.