KREAtie van Dubolimburg koppelt woonleningen aan renovatieadvies

15 July 19  

Steun voor vijf projecten voor duurzamere bouw en landbouw

Opdat Vlaanderen de klimaatdoelstellingen haalt, is er nog een hele weg te gaan in het verbeteren van het woningenpark: de energieprestatie van onze huizen is gemiddeld niet zo goed en de warmte- en stroomvoorziening is vaak fossielafhankelijk. Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer geeft steun aan vier projecten die energiezuinig of circulair (ver)bouwen en wijkrenovaties bevorderen. Daarnaast werd een project geselecteerd dat de overdracht van gronden voor biolandbouw naar jonge boeren begeleidt. KREAtie van Dubolimburg - 'dat woonleningen aan renovatieadvies op een innovatieve manier koppelt' - is een van de projecten.


Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer selecteerde via de projectoproep vernieuwende initiatieven met een regionale focus die Vlamingen leren duurzamer te leven, met oog voor innovatie, gedragsverandering en een blijvend milieurendement. Een ruim samengestelde, onafhankelijke jury koos vijf projecten die samen 125.000 euro ontvangen.

Vier van de vijf projecten richten zich op het energiezuiniger of duurzamer maken van woningen. Geen overbodige inspanning: meer dan 13 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen is toe te schrijven aan de verwarming van woningen, en de daling daarvan hinkt achterop bij de vooruitgang die bijvoorbeeld in de industrie wordt geboekt. Er is een groeiende bewustwording dat er nog veel vooruitgang te boeken is in de bouw en renovatie van residentiële gebouwen, zowel qua stroom- en warmtevoorziening als qua materialengebruik.

Twee van de geselecteerde projecten zetten met name in op hernieuwbare energie en renovatie op wijk- of gemeenschapsniveau. Collectief renoveren, of stroom en warmte gezamenlijk, lokaal en op een duurzame manier opwekken en verdelen, helpt niet alleen investeringsprijzen drukken of de renovatiekwaliteit verhogen, maar leidt ook tot een dynamiek die meer mensen tot renoveren kan motiveren. Maar dit vergt kennis, informatie en coördinatie. Het informatieplatform van Bond Beter Leefmilieu gaat burgers informeren, inspireren en begeleiden richting een fossielvrije warmte- en stroomvoorziening. HEROS Allemaal Klimaatneutraal vzw werkt een softwaretool uit waarmee het overleg tussen buurtbewoners kan worden gestroomlijnd.

Met de promotie van een open source bouwsysteem voor circulair bouwen via een roadshow legt Labland vzw dan weer vooral de focus op (kennisverspreiding over) een duurzamer materialenbeheer. Het project KREAtie van Dubolimburg behelst zowel energiegebruik als materialen, en maakt een innovatieve koppeling van woonleningen (voor aankoop of renovatie) aan renovatie- en energieadvies. Mensen met een beperkt inkomen kopen vaak woningen met een hoge renovatienood. Het project wil kopers helpen om, in samenwerking met een kredietverlener, het beschikbare budget optimaal in te zetten zodat zij renovaties niet moeten uitstellen. 

Nieuwe generatie in biolandbouw
Daarnaast selecteerde de jury een project in een ander domein van het leven: dat van onze voedselvoorziening. Nu de eerste generatie van pionierende bioboeren stilaan de pensioenleeftijd bereikt, hopen zij hun rijke, gezonde gronden waarin ze jaren investeerden, te kunnen overdragen aan jonge boeren die doorgaan met biolandbouw. Het project van de Landgenoten cvba-so bundelt juridisch-technische, landbouw- en financiële expertise rond die overdracht.

Hergebruik huishoudtoestellen
Het bestuurscomité van het FDME trekt tot slot wat extra budget (4.300 euro) uit voor een lokaal project in de BuSo-school Tongelsbos in Westerlo. Daar leren kinderen met autisme en/of met gedragsstoornissen huishoudtoestellen repareren. Mensen in een kwetsbare situatie kunnen hun toestellen hiervoor afleveren, of kunnen na reparatie een toestel gebruiken dat werd ingeleverd in het recyclagepark van de afvalbeheersmaatschappij IOK. Daarnaast kunnen zij begeleiding krijgen om hun energieverbruik thuis beter onder controle te krijgen.

Het Fonds: de partners
Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is een samenwerking tussen Indaver/SLECO, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw) en wordt beheerd door de Koning Boudewijstichting. Sinds zijn oprichting gaf het Fonds al meer dan 2 miljoen euro steun.

Het Fonds lanceerde einde mei opnieuw een projectoproep voor kleinschalige projecten van lokale initiatiefnemers, die tot 2.500 euro steun krijgen voor hun duurzaam project.

Meer informatie over de geselecteerde projecten en over het Fonds: www.fdme.be.


Nieuws

Lees verder 21 March 2024
Bouwsector Overheid Infosessie Aandag

De derde editie van de Aandag van Dubolimburg is van start gegaan. In de Corda Campus in Hasselt mochten we 200 studenten architectuur en bouwkunde verwelkomen voor inspirerende…

Lees verder 20 March 2024
Bouwsector Overheid Particulier Asbest Premie-subsidie

Vlaams minister van Omgeving Demir en OVAM zijn het eens met de vastgoedsector. Een asbestattest moet onbeperkt geldig blijven als de woning geen asbest bevat. Voorheen was een…

Lees verder 19 March 2024
Bouwsector Overheid Financing Aandag

Tijdens AANDAG op 21 maart 2024 (Hasselt) deelt basketbal-star Ann Wauters haar ervaringen: hoe ze van een verlegen meisje uitgroeide tot een internationaal gewaardeerde s…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.