Wie gaat bouwen is vanaf 2023 wettelijk verplicht om een verwarmingssysteem op lage temperatuur te laten installeren. Vanaf 2025 is het zelfs niet meer mogelijk om een aardgasaansluiting voor je nieuwbouwwoning aan te vragen, laat staan een gascondensatieketel te plaatsen. Maar wat dan? Hoe kan je je huis dan nog verwarmen? Het meest voor de hand liggende alternatief is de warmtepomp. Maar is je woning daar wel geschikt voor?
Een warmtepomp verplaatst warmte. Je kan het vergelijken met een frigo: die gebruikt elektriciteit om de ‘warmte’ aan een fles water of een potje haringfilets te onttrekken en af te voeren naar buiten.
Een warmtepomp doet het omgekeerde en pompt met elektriciteit de warmte van de buitenlucht of de bodem naar binnen. Die warmte wordt in het systeem dan vermenigvuldigd. Dat maakt een warmtepomp zo efficiënt.
Efficiënter dan gas of mazout
Als je een eenheid elektriciteit in een warmtepomp steekt, haal je daar drie tot vijf keer zoveel warmte uit. Bij een gasketel wordt slechts 90 procent van een eenheid gas in warmte omgezet. Zelfs als je elektriciteit van een gascentrale komt, haal je met een warmtepomp meer energie uit het gas.
Eerst (goed) isoleren
Een warmtepomp werkt op lage temperatuur (30-50 °C). Het systeem werkt het efficiëntst in een goed geïsoleerd huis. Het is vooral de temperatuur van het water in de verwarmingsleidingen en radiatoren die belangrijk is. Hoe lager die is, hoe moeilijker het zal zijn om de leidingen op te warmen.
Wat met je huidige radiatoren?
Werkt een warmtepomp ook efficiënt met de bestaande radiatoren? Niet altijd. Oude, gietijzeren radiatoren zijn lastiger op te warmen dan modernere types. Het beste systeem is vloerverwarming: dat biedt het beste rendement, want dat type systeem slaat de warmte beter op.
Ook in kleine woningen
Een warmtepomp is ook mogelijk in kleinere woningen met weinig plaats in en rondom het huis. Een warmtepomp is niet per se groter dan een gasketel. Als je buiten weinig plaats hebt, kun je kiezen voor het type warmtepomp dat met lucht werkt. Aan de buitenkant bevestig je een unit die op een airconditioningsysteem lijkt.
Doe de test
Is een warmtepomp iets voor jouw woning? Test het zelf! Zet de watertemperatuur van je ketel op 30 à 40 °C. Als het lukt om je huis zo warm te krijgen, is je huis klaar voor een warmtepomp.