Rhedcoop: eerste project in Alken

26 August 21  

RHEDCOOP stimuleert burgerparticipatie wat betreft duurzame investeringen in gemeentelijke gebouwen. In diverse Limburgse gemeenten worden openbare gebouwen door Dubolimburg gescreend. In Alken is nu het eerste concrete project gerealiseerd: de gemeente plaatste zonnepanelen op drie gebouwen en biedt inwoners de kans om al vanaf 250 euro mee te investeren. Op die manier kan de gemeente haar patrimonium verduurzamen en krijgt de particulier groene stroom om zelf te verbruiken.

Binnen RHEDCOOP screende Dubolimburg 5 gebouwen in Alken en maakten we Quickscans (energieaudits) op. In de Quickscans kwamen per gebouw de grootste opportuniteiten naar boven op vlak van energie- en CO2-besparingen. Vervolgens werd een Besparingsplan opgemaakt op lange termijn om de gebouwen gefaseerd koolstofneutraal te maken tegen 2050. Dit Besparingsplan heeft de gemeente Alken vertaalt in een Energieplan en werd goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 25 februari van dit jaar.

Daarop voortbouwend voerde RHEDCOOP detailstudies uit voor de zonnepanelen, batterijopslag, laadpalen, relighting enzovoort. Een belangrijke conclusie was dat de voorziene PV-installatie ruimer gedimensioneerd kon worden voor de sporthal indien men een opslagbatterij zou plaatsen. In plaats van de voorziene 38 kWp ligt er nu 43,5 kWp, oftewel 114 zonnepanelen.

Door een batterij te plaatsen zal men het aandeel zelfverbruik – lees: zelfconsumptie – kunnen optrekken van 50 % naar minstens 70 %.

Naast de verhoging van de zelfconsumptie heeft de batterij ook nog heel wat andere voordelen die de gemeente in overweging heeft genomen:

  • Men is minder afhankelijk van het net en dus minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.
  • De batterij kan gedurende enkele uren het gebouw van stroom voorzien bij eventuele pannes of onderbrekingen.
  • De combinatie van batterijopslag met PV maakt het mogelijk om een grotere PV-installatie te voorzien. Dus méér groene stroom en meer CO2-reductie.
  • De installatie is ‘microgrid-ready’: met de hulp van slimme sturingen kan men de elektriciteit verkopen op momenten dat de vraag groter is. Daardoor genereert men meer flexibiliteit voor het aansluiten van laadpunten voor elektrische voertuigen (EV) enzovoort.

De investeringskost was een mogelijk struikelblok. Die is relatief groot, maar doordat de zonnepanelen via een burgercoöperatie geplaatst worden heeft de gemeente meer budget beschikbaar om hierin te investeren.

Binnen RHEDCOOP zit Dubolimburg ondertussen niet stil en werken we intussen verder aan de relighting van een aantal gebouwen. Ook dit willen we opnieuw via burgerparticipatie financieren waardoor de betrokkenheid tussen de burgers en al die energieprojecten ook toeneemt.

Dubolimburg streeft ernaar die projecten op korte termijn in de markt te kunnen zetten en zodat burgercoöperaties zoals bijvoorbeeld Bronsgroen hierop kunnen inschrijven.

RHEDCOOP is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees
Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info op grensregio.eu. 
Totaal projectbudget: 3.774.842 euro, EFRO Subsidie: 1.887.421 euro

Lees ook op de website van Het Laatste Nieuws.


(Van links naar rechts) Burgemeester Marc Penxten, Gert Geraerts (GD Energy), Sara Verbeeren (Ecopower), Schepen Frank Vroonen, Gert Broekx (Dubolimburg) en Koen Vanmuysen (gemeente Alken) stellen de zonnepanelen op het dak van sporthallen De Alk voor. Foto (c) Mine Dalemans.


Nieuws

Lees verder 21 March 2024
Bouwsector Overheid Infosessie Aandag

De derde editie van de Aandag van Dubolimburg is van start gegaan. In de Corda Campus in Hasselt mochten we 200 studenten architectuur en bouwkunde verwelkomen voor inspirerende…

Lees verder 20 March 2024
Bouwsector Overheid Particulier Asbest Premie-subsidie

Vlaams minister van Omgeving Demir en OVAM zijn het eens met de vastgoedsector. Een asbestattest moet onbeperkt geldig blijven als de woning geen asbest bevat. Voorheen was een…

Lees verder 19 March 2024
Bouwsector Overheid Financing Aandag

Tijdens AANDAG op 21 maart 2024 (Hasselt) deelt basketbal-star Ann Wauters haar ervaringen: hoe ze van een verlegen meisje uitgroeide tot een internationaal gewaardeerde s…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.