C-REAL-project van start!

11 September 20  

C-REAL GAAT PARTICULIERE RENOVATIES IN LIMBURG VERSNELLEN

Op vrijdag 11 september 2020 ging het C-REAL-project officieel van start. In C-REAL-project bundelen kredietverlener Onesto, Dubolimburg en de provincie Limburg de krachten om duurzame oplossingen te ontwikkelen om de woningmarkt in Limburg – en bij uitbreiding in Vlaanderen - op grote schaal diepgaand en zo mogelijk volgens BEN-normen te renoveren. C-REAL, dat omwille van haar unieke karakter als enige project in België werd weerhouden, krijgt anderhalf miljoen euro financiële steun van het Europese Horizon 2020-fonds in het kader van Innovative Financing. Het project loopt nog tot en met augustus 2024.

“Wij willen als provincie de renovatiegraad in Limburg helpen verbeteren,” zegt Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu & Natuur van de provincie Limburg. “Correct gerenoveerde woningen en appartementsgebouwen zijn belangrijk voor het welzijn van kopers en bewoners, die hun leefcomfort verbeterd zien terwijl hun energiefactuur daalt. Maar duurzame renovaties zetten ook de Klimaatintenties van Limburg als duurzame provincie kracht bij. Woningen die goed werden gerenoveerd zijn energiezuiniger en stoten minder CO2 uit. Waardoor uiteindelijk iedereen wint.”

Unieke combinatie

Kredietverleners spelen een cruciale rol bij aankoop van woningen en hebben vaak rechtstreeks contact met kopers. Het is voor hun van groot belang dat de woningen die ze financieren optimaal energiezuinig gemaakt worden, om hun risico te verkleinen. “Waar Onesto zorgt voor de toeleiding van geïnteresseerde verbouwers, zal Dubolimburg – dat via zijn Huisdokteraanbod de Limburgse particuliere verbouwers al meer dan 15 jaar begeleiden met objectief maatadvies – het technische advies voor zijn rekening nemen,” zegt Bert Lambrechts. “Ook de provincie Limburg zelf zet zijn schouders mee onder het project. De unieke combinatie van drie betrouwbare partijen met een duidelijk en realistisch plan, heeft Europa overtuigd. C-REAL is het enige Belgische project dat financiële steun zal krijgen, naast nog 10 andere samenwerkingen elders in Europa.”

Zowel woningen als appartementsgebouwen

Met een aanbod van financieringsmogelijkheden, gecombineerd met een scala aan diensten om advies en begeleiding te geven bij de renovatie én een tijdige en kwalitatieve uitvoering, biedt C-REAL alle partijen een significante toegevoegde waarde. Zo maakt C-REAL de weg vrij voor een helder, solide en schaalbaar businessmodel.

Bert Lambrechts: “We richten ons op drie doelgroepen die we doorheen de hele customer journey begeleiden. Dat zijn in de eerste plaats kopers van woningen die - bij voorkeur voor ze verhuizen - hun woning grondig gaan renoveren. We mikken ook op eigenaren die al een lopende hypotheek hebben en die we aansporen om de woning energiezuiniger te maken. Tot slot kijken we ook naar appartementsgebouwen: we willen de verenigingen van mede-eigenaren (VME's) goed informeren en sensibiliseren, zodat de gebouwen op de juiste manier opgewaardeerd en future-proof worden gemaakt. We hopen met dit aanbod uiteraard ook minder kapitaalkrachtige Limburgers te bereiken.”

Voorbeeld voor Vlaanderen

C-REAL zal voor elk van deze doelgroepen de ontwikkelde methodologieën documenteren en implementeren. Ze zullen worden gebruikt als basis voor aanbevelingen aan verschillende potentiële belanghebbenden. Het Energiehuis Limburg zal de resultaten van het project integreren in haar huidige werking. Op termijn zal C-REAL resulteren in een aanpak die in heel Vlaanderen kan worden toegepast.

Op de foto herkent u vlnr Paul Claes (Dubolimburg), Bert Lambrechts (gedeputeerde Milieu & Natuur, provincie Limburg), David Michiels (provincie Limburg), Joris Piette (Onesto), Hans Vermeulen (Onesto) en Karen Smets (Dubolimburg).

Lees meer over C-REAL


Nieuws

Lees verder 15 April 2024
Bouwsector Overheid Financing Aandag

Was het een feest? Ja, dat was het! Meer dan 130 bouwprofessionelen genoten op donderdag 21 maart in de Hasseltse Corda Campus van het inspirerende verhaal van ex-Belgian Cat Ann Wa…

Lees verder 10 April 2024
Overheid Particulier Energie

Stijgt de elektriciteitsprijs in 2025 met 23%? Als het van de Vlaamse energieregulator VREG afhangt wel. “Netbeheerder Fluvius staat voor grote investeringen in het e…

Lees verder 08 April 2024
Bouwsector Overheid Particulier Biobased Infosessie

Ontdek de mogelijkheden van bouwen met leemsteen, bio-gebaseerde en gerecupereerde bouwmaterialen. Tijdens het bouwfestival van 19 april tot en met 5 mei kan je boeiende lezingen…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.