Afdruipzones zijn de gebieden direct onder de dakranden waar regenwater niet wordt afgevoerd via dakgoten, maar waar het vanaf de daken afdruipt in de bodem. Veel gebouwen, schuren en bijgebouwen hebben nog asbestdaken zonder dakgoot. Daardoor kunnen er na verloop van tijd, en bij regen, losgekomen asbestvezels in de bodem terechtkomen. Vanuit het voorzichtigheidsprincipe werd tot voor kort vaak een sanering bevolen. Nu blijkt dit echter niet meer nodig.
Saneringsplicht niet nodig
Een studie in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en uitgevoerd door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), in samenwerking TNO Nederland, onderzocht de risico’s van asbest in afdruipzones. Gezondheidsrisico's ontstaan wanneer de concentratie aan asbestvezels in de lucht de toegelaten grenswaarden overschrijdt.
Er blijken geen gezondheidsrisico’s, zelfs niet bij droge bodems en verstoring door bijvoorbeeld graven of harken. De OVAM legde de studie ter advies voor aan het departement Zorg. Zij concludeerden dat er op basis van de studieresultaten geen noodzaak is om een saneringsplicht op te leggen.