Laatste groep zonnepaneel-eigenaars krijgt digitale meters

21 October 24   Overheid Particulier Hernieuwbaar Energie

Deze week verstuurt netbedrijf Fluvius de eerste uitnodigingen naar klanten met zonnepanelen waar nog digitale energiemeters moeten worden geplaatst. Vanaf het einde van 2024 kunnen zij geen uitstel meer krijgen. In totaal plaatste Fluvius al 553.500 digitale elektriciteitsmeters bij zonnepaneel-eigenaars in Vlaanderen. Bij 403.000 woningen, appartementen en kleine bedrijven met zonnepanelen zal dat nu dus gebeuren in de loop van 2025.

De technische ploegen van Fluvius gaan vanaf januari verspreid over heel Vlaanderen aan de slag. De uitnodigingen naar de betrokken klanten worden telkens zo’n 3 maand voor de geplande ombouwdatum verstuurd. Bij klanten met aardgas wordt naast de elektriciteitsmeter ook de gasmeter vervangen.

Uitstel na afschaffing ‘terugdraaiende teller’ loopt af

Even terug in de tijd: door het arrest van het Grondwettelijk Hof begin 2021 werd het principe van de ‘terugdraaiende teller’ vernietigd. Het energiedecreet moest daardoor worden aangepast. De groep prosumenten met zonnepanelen jonger dan 15 jaar en geplaatst vóór 1 januari 2021 kreeg van de minister uitstel voor de plaatsing van een digitale meter tot eind 2024. Die periode loopt binnenkort af, dus moeten alle betrokken klanten in 2025 een digitale meter krijgen.

De meeste meters zullen worden vervangen door de 3 ervaren aannemersgroepen voor digitale meters (3DM, Unit-T en TEAPlus). Zij zullen er zo’n 30.000 per maand vervangen. Elke aannemersgroep is verantwoordelijk voor een specifiek deel van Vlaanderen en werkt met verschillende installatieploegen die de meters straat per straat en wijk per wijk gaan vervangen. Klanten kunnen een indicatie krijgen van de periode waarin we bij hen de meters komen vervangen via www.fluvius.be/planningschecker.

De vervanging van de meters is gratis en duurt ongeveer een uur. Voor sommige klanten zijn er naast de metervervanging ook extra vernieuwingswerken nodig, bijvoorbeeld aan de meterkast of de aansluitkabel. Ook die werken zullen worden ingepland in de loop van 2025.

Noodzakelijk voor energietransitie én financiële voordelen

In de komende decennia vervangen we steeds meer diesel, benzine, mazout en aardgas door duurzaam opgewerkte elektriciteit. Daardoor zullen er heel wat nieuwe zonnepanelen, warmtepompen en elektrische wagens bijkomen. En dat zal vooral ons huidige elektriciteitsnet onder druk zetten.

Willen we voorkomen dat het elektriciteitsnet in de problemen komt, dan moet we ons energiesysteem herdenken en vandaag al bouwen aan de netwerken voor morgen. Enerzijds moeten we ons elektriciteitsnet versterken waar nodig. En anderzijds moeten we slimmer omgaan met energie en zo veel mogelijk te verbruiken op het moment dat de zon schijnt en de wind waait. En telkens is de digitale meter onmisbaar om dat te doen. Ze zetten gezinnen en bedrijven aan het roer van hun energieverbruik en ze bieden Fluvius de juiste informatie om de netten zo doelgericht mogelijk aan te pakken.

De digitale meter biedt prosumenten ook enkele belangrijke financiële voordelen. Als zonnepaneel-eigenaar met een digitale meter betaal je geen prosumententarief meer en kan je je overschot-zonnestroom verkopen aan je energieleverancier. Je hebt ook alle informatie om je verbruik af te stemmen op de momenten waarop je zonnepanelen stroom opwekken, bijvoorbeeld via de instellingen van je boiler of een slimme stekker. Daarnaast zit je aan het stuur om je verbruikspiek, op basis waarvan je netkosten betaalt, zo laag mogelijk te houden. Heel wat prosumenten hebben ook nog recht op een retroactieve investeringspremie als ze tijdig een digitale meter laten plaatsen. Aan de groenestroomcertificaten wijzigt de nieuwe meter niets.

Meer dan 60% heeft al digitale meter

Eind september waren er al 3.974.000 digitale meters voor elektriciteit en gas geplaatst in Vlaanderen. In meer dan 6 op 10 woningen, appartementen en kleine bedrijven staan ze al opgesteld. Liefst 708.000 gezinnen volgen hun energieverbruik actief op via mijn.fluvius.be. Zo’n 182.000 gezinnen gebruiken daar ook een slimme app of sturingssysteem voor. ​

Bij zonnepaneel-eigenaars in Vlaanderen heeft Fluvius al 553.500 digitale elektriciteitsmeters geplaatst. 403.000 klanten uit deze doelgroep moeten die nog krijgen in 2025. Meer info: www.fluvius.be/digitalemeter.


Nieuws

Lees verder 21 October 2024
Overheid Particulier Hernieuwbaar Energie

Deze week verstuurt netbedrijf Fluvius de eerste uitnodigingen naar klanten met zonnepanelen waar nog digitale energiemeters moeten worden geplaatst. Vanaf het einde van 2024 kunnen…

Lees verder 09 October 2024
Bouwsector Energie

Appartementsgebouwen en kantoren met voldoende laadinfrastructuur bieden hun bewoners/gebruikers het nodige comfort meerwaarde. Waarmee moet je allemaal rekening houden bij de…

Lees verder 07 October 2024
Overheid Particulier Premie-subsidie Renovatie

Ben je eigenaar van een woning of appartement dat minstens 15 jaar is? Wil je (een deel) renoveren? Of enkele energiebesparende investeringen doen? Bekijk dan zeker of je na de …

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.