Studiedag Strategische vastgoedplanning en ondersteuning door Terra

25 September 24   Overheid Strategie Studiedag

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle gemeentelijke gebouwen tegen 2050 klimaatneutraal zijn? Deze studiedag van provincie Limburg ism het Vlaams Energiebedrijf (VEB) biedt een antwoord. Mee te maken na inschrijving op donderdag 7 november in het provinciehuis in Hasselt.

Ontdek waarom een strategische aanpak essentieel is voor de energietransitie van gemeentelijke gebouwen en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. We bespreken verschillende scenario’s die je helpen om, afhankelijk van de situatie in jouw gemeente, concrete stappen te zetten richting duurzaamheid. Naast inspirerende inzichten, krijg je de kans om actief mee te doen aan praktische interactieve workshops. De workshop is gericht op gebouwenambtenaren en ambtenaren die betrokken zijn bij het energiemanagement en/of de opmaak van het strategisch vastgoedplan van hun gemeente. Je kan maximaal met 2 mensen per gemeente deelnemen. Inschrijven vóór 29 oktober doe je HIER.

Ga je starten met je Strategisch Vastgoedplan? Heb je nood aan expertise? Dubolimburg ondersteunt en begeleidt je graag op maat. Meer info lees je HIER.

 

Programma
08.45 u Onthaal
09.15 u Inleiding door Barbara Wauman (VEB) 
Opzet van deze studiedag, hoe werkt VEB en hoe zit het met de nieuwe rapporteringsplicht in TERRA?
09.45 u Vastgoedstrategie als belangrijk startpunt van de energietransitie door Barbara Wauman en Tina Van Lierde (VEB)
Over het belang, de inhoud en de voordelen van een vastgoedstrategie en welke stappen je doorloopt bij de opmaak van een vastgoedplan, afhankelijk of het beleid al overtuigd is of niet. 
11.00 u Van strategie naar praktijk door Barbara Wauman en Tina Van Lierde (VEB) 
Hoe ga je van strategie over naar uitvoering, hoe borg je de uitvoering, opvolging en bijsturing van je strategie binnen de organisatie? 
11.45 u Welke VEB-tools ondersteunen je bij het opmaken van deze strategische oefening en om de strategie te vertalen in een plan? Thijs Halewyck, Maureen Van Den Meerssche en Philippe Willemkens (VEB) geven je via praktijkvoorbeelden zicht op wat de BBC-tool en zonnepotentieeltool voor je kunnen betekenen. 
12.15 u. Broodjeslunch 
 
In de namiddag kun je kiezen tussen 2 praktische workshops.

13.00 u - 15.15 u
 
Workshop 1: TERRA door Thijs Halewyck, Maureen Van Den Meerssche en Philippe Willemkens (VEB) 
Wil jij leren hoe je een masterplan voor een gebouw of patrimonium opstelt en dit efficiënt vertaalt naar een vastgoedplan? Tijdens deze praktische workshop krijg je uitleg over hoe je een plan opstelt, dit plan omzet naar het TERRA-platform, en hoe je vervolgens de financiële impact berekent met de BBC-tool. 
Belangrijk: vergeet niet je eigen laptop mee te nemen zorg ervoor dat je gegevens uit E-lyse al zijn omgezet naar TERRA voorafgaand aan de workshop ontvang je duidelijke instructies voor het importeren van een demo-omgeving en de benodigde maatregelen in je TERRA-portaal.

13.00 u. - 14.15 u.
 
Workshop 2: Vastgoedstrategie door Tina en Frank Schuermans (VEB) 
Benieuwd hoe je vastgoedstrategie in de praktijk toepast? Sluit je dan aan bij dit interactieve rondetafelgesprek met ervaringsdeskundigen uit het werkveld. Dit is dé gelegenheid om vragen te stellen, waardevolle inzichten te krijgen en te leren van professionals die dagelijks bezig zijn met vastgoedbeheer en -strategie. 
 

 


Nieuws

Lees verder 09 October 2024
Bouwsector Overheid Energie Appartementen

Appartementsgebouwen en kantoren met voldoende laadinfrastructuur bieden hun bewoners/gebruikers het nodige comfort meerwaarde. Waarmee moet je allemaal rekening houden bij de…

Lees verder 07 October 2024
Overheid Premie-subsidie

Ben je eigenaar van een woning of appartement dat minstens 15 jaar is? Wil je (een deel) renoveren? Of enkele energiebesparende investeringen doen? Bekijk dan zeker of je na de …

Lees verder 25 September 2024
Overheid Strategie Studiedag

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle gemeentelijke gebouwen tegen 2050 klimaatneutraal zijn? De studiedag 'strategische vastgoedplanning' van donderdag 7 november - provincie…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.