Versoepelingen in de vergunningsplicht

16 September 24   Bouwsector Overheid Particulier Isolatie-ventilatie Wetgeving

Er zijn enkele versoepelingen doorgevoerd in de vergunningsplicht. Onder andere het plaatsen van dak- en gevelisolatie en de installatie van een warmtepomp zijn sinds 24 augustus 2024 vrijgesteld van een vergunning.

Gevel en dak isoleren mag zonder vergunning

Het plaatsen van dakisolatie en van isolatie tegen gevels wordt voortaan niet meer als een volume-uitbreiding beschouwd, en is niet meer vergunningsplichtig. De enige voorwaarde is dat de totale uitbreiding van de isolatielaag en het afwerkingsmateriaal samen niet dikker is dan 26 centimeter en men de rooilijn niet overschrijdt.

Warmtepomp plaatsen zonder vergunning

Voor het installeren van de buitenunit van een warmtepomp (of een airco) in de tuin of tegen de gevel, is geen vergunningsaanvraag meer nodig.

De enige voorwaarde waaraan men moet voldoen is dat de warmtepomp minstens twee meter van de perceelsgrens staat, of tegen een scheidingsmuur, zodat het geluid voldoende afgeschermd wordt. Wil men de warmtepomp dichter bij de perceelsgrens plaatsen, dan moet men wel een vergunningsaanvraag indienen.

Voor een geothermische warmtepomp met boringen blijft een vergunningsaanvraag of een melding nodig.


Nieuws

Lees verder 16 September 2024
Bouwsector Overheid Particulier Isolatie-ventilatie Wetgeving

Er zijn enkele versoepelingen doorgevoerd in de vergunningsplicht. Onder andere het plaatsen van dak- en gevelisolatie en de installatie van een warmtepomp zijn sinds 24 augustus…

Lees verder 09 September 2024
Bouwsector Circulair

De recupmarkt van bouwmaterialen is in beweging. In de Benelux en Frankrijk zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die zich specialiseren in de terugwinning en (door)verkoop…

Lees verder 01 September 2024
Bouwsector Overheid Particulier Asbest

De Asbestverwijderingscampagne van Dubolimburg wordt verlengd! Nog zeker tot einde 2025 kunnen Limburgse particulieren rekenen op premies voor het verwijderen van asbest in en om…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.