Gerecupereerde bouwmaterialen kopen en verkopen?

09 September 24   Bouwsector Overheid Circulair Materialen

De recupmarkt van bouwmaterialen is in beweging. In de Benelux en Frankrijk zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die zich specialiseren in de terugwinning en (door)verkoop van gebruikte bouwmaterialen, al dan niet reeds ontmanteld. Maar hoe vind je de weg naar de geschikte speler op de markt? Buildwise maakte die zoektocht gemakkelijker:

  • Voor recyclage
    Op bouwensloopafval.be vind je een overzicht van afzetmarkten voor recyclage. Concreet vind je hier de materiaalproducenten die afval verwerken tot nieuwe bouwproducten en een lijst van afvalstromen die geschikt zijn voor hoogwaardige recyclage.
  • Voor hergebruik
    Via de Reuse-databank van Buildwise vind je een overzicht van actuele hergebruikplatformen waarop je materialen afkomstig uit een sloop of ontmanteling kan kopen of verkopen. Enkele van deze platformen richten zich niet (enkel) op particulieren, maar fungeren als kwaliteitsorgaan voor professionele verhandeling en bieden dus (beperkte) garanties. Een welgekomen ontwikkeling die het toepassen van hergebruikte bouwproducten fors moet vereenvoudigen.

Daarnaast heeft Opalis, een populair online platform voor leveranciers van hergebruikte bouwmaterialen, de zoekmogelijkheden en documentatie uitgebreid. Hierdoor kun je op basis van materiaal, locatie of dienst in heel Noordwest-Europa leveranciers vinden die gespecialiseerd zijn in ontmanteling, sloop, verwerking, transport en installatie van een hele resem aan bouwmaterialen met hergebruikpotentieel.

Per bouwmateriaal kun je er ook materiaalfiches terugvinden met de aandachtspunten en ontwerpmogelijkheden bij hergebruik: van het detecteren van het hergebruikpotentieel over de controle van de technische specificaties tot het verwijderen, schoonmaken en verwerken van deze materialen.

 

 

Bron: NAV


Nieuws

Lees verder 16 September 2024
Bouwsector Isolatie-ventilatie

Er zijn enkele versoepelingen doorgevoerd in de vergunningsplicht. Onder andere het plaatsen van dak- en gevelisolatie en de installatie van een warmtepomp zijn sinds 24 augustus…

Lees verder 09 September 2024
Bouwsector Overheid Circulair Materialen

De recupmarkt van bouwmaterialen is in beweging. In de Benelux en Frankrijk zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die zich specialiseren in de terugwinning en (door)verkoop…

Lees verder 01 September 2024
Bouwsector Asbest

De Asbestverwijderingscampagne van Dubolimburg wordt verlengd! Nog zeker tot einde 2025 kunnen Limburgse particulieren rekenen op premies voor het verwijderen van asbest in en om…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.