Lerende netwerksessie: energie besparen door HVAC-optimalisatie

27 September 23   Overheid Techniek Verwarming Koeling

Al onze openbare gebouwen moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Via lerende netwerksessies biedt de provincie Limburg een platform om energie- en klimaatgerelateerde topics en ook vragen en problemen met elkaar te delen. De eerste sessie – onderwerp: HVAC-optimalisatie - vindt plaats op vrijdag 27 oktober (9-13u) in het Provinciehuis (Maaszaal) in Hasselt.

Programma

8u30    Ontvangst
9u00    Inleiding en start lerende netwerksessies Klimaatneutraal gemeentelijk patrimonium
9u15  HVAC-optimalisatie door Johan Baan (Hysopt)
Om de verwarmings- en koelingsinstallaties van gebouwen te optimaliseren, ontwikkelde Hysopt geavanceerde HVAC-berekenings- en simulatiesoftware. Deze software vertrekt van een digital twin en houdt rekening met zowel de regeltechnische als hydraulische kant van jouw specifiek HVAC-systeem. Johan Baan van Hysopt licht toe hoe dit in zijn werk gaat en welke de voordelen zijn. Concrete voorbeelden tonen aan hoe groot die voordelen wel kunnen zijn, ook waar je ze niet verwacht. 

10u30  HVAC-gerelateerde raamovereenkomsten door Olivier Olyslaegers (VEB)
Het VEB (Vlaams Energiebedrijf) ondersteunt gemeenten met hun divers aanbod aan raamovereenkomsten. Tijdens deze sessie lichten ze specifiek de raamovereenkomsten “Regeltechnische optimalisatie”, HVAC en Energiescan toe en gaan ze dieper in op de technisch kanten ervan.

11u30  Hoe problemen oplossen?
Via de “intervisie”-methodiek proberen we cases of problemen waar jij als ambtenaar mee zit en waar je geen resultaten mee boekt, gezamenlijk op te lossen. Deze hoeven niet over HVAC te gaan, maar zijn wel klimaat- of patrimoniumgerelateerd. Heb je nu al een case, dan kun je die bij inschrijving doorgeven of mailen naar sure2050@limburg.be.

12u30    Evaluatie
12u35   Broodjeslunch
13u30   Einde

Inschrijven


Nieuws

Lees verder 30 April 2024
Overheid Particulier Klimaatverandering

Inwoners van stad Beringen kunnen beroep doen op een klimaattuincoach, oftewel een ervaren tuinontwerper die je advies geeft om je tuin klimaatrobuust te maken. Jelle Bosmans,…

Lees verder 29 April 2024
Overheid Particulier Infosessie Asbest Beurs

Op zondag 2 juni vindt de eerste editie plaats van de Hamse bouwbeurs in zaal Kristoffelheem. Er zijn standen van firma's van elke bouwfase van een huis. Elk uur zijn er 2…

Lees verder 29 April 2024
Bouwsector Overheid Particulier Hernieuwbaar In de pers

Dubolimburg geeft al bijna 20 jaar advies en begeleiding aan particulieren en gemeentelijke overheden. TV Limburg wilde graag weten hoe wij dat precies doen en nodigde Karen Smets,…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.