“Longvlieskanker kent maar één wetenschappelijke oorzaak en dat is asbest”

18 September 23   Bouwsector Overheid Particulier Asbest Premie-subsidie
Asbest is een gevaar voor de volksgezondheid. Verschillende soorten kanker kunnen het gevolg zijn van blootstelling aan asbest: longkanker, strottenhoofdkanker en eierstokkanker. Van 10 à 20 procent van de longkankers weten we dat ze veroorzaakt zijn door asbest. Er is één ziekte waarbij de link met asbest wél overduidelijk vaststaat: longvlieskanker.

Professor Steven Ronsmans in Het Laatste Nieuws: “Voor longvlieskanker is maar één wetenschappelijk onderbouwde oorzaak en dat is asbest. Dit type kanker komt in België pas voor sinds de jaren 60. In andere Europese landen is de piek van longvlieskanker achter de rug, maar in België is er zoveel asbest gebruikt dat we nog steeds de gevolgen dragen."
 

Opvallende asbestcijfers


• België heeft het vierde hoogste aantal overlijdens door longvlieskanker per miljoen inwoners in de wereld. Een gevolg van het feit dat België in de vorige eeuw een belangrijke internationale producent van asbestproducten was én van het feit dat er nog massaal veel asbest in en om onze huizen aanwezig is (daken, gevels, leidingisolatie, ...) dat kan vrijkomen bij werken, ongevallen en branden.
• In 2021 stierven er in ons land 297 mensen aan longvlieskanker en naar schatting zo’n 800 à 1.600 mensen aan longkanker als gevolg van asbest. Deze kankers zijn voor het grootste deel het gevolg van asbestblootstellingen in het verleden.

Meer info? Volg een van onze online-infosessies

MELD JE AAN VOOR ASBESTVERWIJDERING

 

Nieuws

Lees verder 29 April 2024
Overheid Particulier Infosessie Asbest Beurs

Op zondag 2 juni vindt de eerste editie plaats van de Hamse bouwbeurs in zaal Kristoffelheem. Er zijn standen van firma's van elke bouwfase van een huis. Elk uur zijn er 2…

Lees verder 29 April 2024
Bouwsector Overheid Particulier Hernieuwbaar In de pers

Dubolimburg geeft al bijna 20 jaar advies en begeleiding aan particulieren en gemeentelijke overheden. TV Limburg wilde graag weten hoe wij dat precies doen en nodigde Karen Smets,…

Lees verder 27 April 2024
Bouwsector Overheid Energie Studiedag

Op donderdag 16 mei organiseert ODE PV-Vlaanderen zijn studiedag met als thema: Dalende prijzen en steun: wat zijn de opportuniteiten voor PV en opslag? De studiedag is er vooral op …

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.