Nieuwe website vijf provinciale steunpunten duurzaam bouwen

14 September 23   Bouwsector Overheid Particulier Circulair Hernieuwbaar Klimaatverandering

Vijf provinciale steunpunten duurzaam bouwen bundelen de krachten
Nieuwe website www.steunpuntduurzaambouwen.be online vanaf 14 september 2023

Bouwen? Verbouwen? Renoveren? De steunpunten duurzaam bouwen zijn het aanspreekpunt voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren in Vlaanderen. Iedere Vlaamse provincie beschikt over een eigen steunpunt en samen ondersteunen ze de Vlaamse overheid in haar ambitie om zo snel mogelijk naar een klimaatneutraal Vlaams patrimonium te evolueren. Isolatie, ventilatie, hernieuwbare energie, hemelwatergebruik: de steunpunten bieden je een antwoord op al jouw vragen en doen dat volledig op maat van jouw (ver)bouwproject. Via de nieuwe website bieden ze een helder overzicht van hun werking en troeven en kan je de links naar de diverse websites van de verschillende steunpunten terugvinden.

"Het advies en de begeleiding van de steunpunten duurzaam bouwen is objectief, deskundig en onafhankelijk. We dienen dus geen commerciële belangen," zegt Paul Claes, dagelijks bestuurder Dubolimburg vzw. "We gaan steeds op zoek naar de grootst mogelijke winst voor mens en milieu. Hierbij focussen we onder andere op energiezuinigheid en het leef- en gebruikscomfort. Zo willen ons steentje bijdragen aan toekomstbestendige en duurzame gebouwen. Alle thema’s van duurzaam bouwen, waaronder circulariteit, hernieuwbare energie, klimaatbestendigheid, ontharding, groenblauwpeil enzovoort, zijn opgenomen in onze adviezen.”

Niet alleen particuliere (ver)bouwers kunnen rekenen op objectief advies en begeleiding op maat, ook lokale overheden, scholen en non-profit organisaties die hun patrimonium willen verduurzamen of hun gebouwen energie-efficiënter willen maken kunnen bij ons terecht. Deze adviezen zijn gebaseerd op GRO, een evaluatietool om de duurzaamheid van bouwprojecten en sites te meten en te vergroten. Ze heeft als ambitie om, via een geïntegreerd ontwerpproces, tot toekomstgerichte, comfortabele gebouwen te komen, waarin sterk wordt ingezet op circulair bouwen.

Ook de bouwsector is een essentiële partner in het streven naar duurzaam bouwen en renoveren. De steunpunten helpen architecten en aannemers om duurzaamheid in de dagelijkse praktijk toe te passen.

Kenniscentrum

Naast advies en ondersteuning, doen de steunpunten ook dienst als hét kenniscentrum voor alles wat betrekking heeft tot duurzaam wonen en (ver)bouwen. Paul Claes: "De jarenlang opgebouwde knowhow en kennis delen we niet enkel onderling, maar ook tijdens diverse infosessies, opleidingen, expo’s en studiedagen. Daarnaast blijven we op zoek gaan naar nieuwe thema’s, onderwerpen en toepassingen zodat we de (duurzame) bouwsector verder kunnen doen groeien en de garantie bieden dat ons advies relevant en kwalitatief blijft."

De vijf Vlaamse steunpunten zijn:

Acasus (West-Vlaanderen)                 www.acasus.be
Dubolimburg                                      www.dubolimburg.be
Kamp C (Antwerpen)                          www.kampc.be
Steunpunt Oost-Vlaanderen              www.oost-vlaanderen.be
Steunpunt Vlaams-Brabant               www.vlaamsbrabant.be

www.steunpuntduurzaambouwen.be


Nieuws

Lees verder 30 April 2024
Overheid Particulier Klimaatverandering

Inwoners van stad Beringen kunnen beroep doen op een klimaattuincoach, oftewel een ervaren tuinontwerper die je advies geeft om je tuin klimaatrobuust te maken. Jelle Bosmans,…

Lees verder 29 April 2024
Overheid Particulier Infosessie Asbest Beurs

Op zondag 2 juni vindt de eerste editie plaats van de Hamse bouwbeurs in zaal Kristoffelheem. Er zijn standen van firma's van elke bouwfase van een huis. Elk uur zijn er 2…

Lees verder 29 April 2024
Bouwsector Overheid Particulier Hernieuwbaar In de pers

Dubolimburg geeft al bijna 20 jaar advies en begeleiding aan particulieren en gemeentelijke overheden. TV Limburg wilde graag weten hoe wij dat precies doen en nodigde Karen Smets,…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.