Sure2050: lees hier het eindrapport!

16 August 23   Overheid Strategie Klimaatverandering

Met SURE2050 zetten 108 publieke diensten duurzame stappen naar klimaatneutraliteit in 2050

91 lokale besturen en 17 publieke organisaties op Vlaams niveau engageerden zich voor meer dan drie jaar binnen SURE2050 om hun voorbeeldrol op te nemen in de transitie naar een koolstofvrij en klimaatbestendig publiek patrimonium in 2050.

Die transitie is een enorme uitdaging, vooral op financieel vlak, niet in het minst voor steden en gemeenten met een uitgebreid en gevarieerd patrimonium, waaronder erfgoed. Met Europese Horizon2020-middelen, zetten alle Vlaamse provincies, het Vlaams Energiebedrijf (VEB), Het Facilitair Bedrijf, Fluvius en Factor4 alles in het werk om de publieke diensten de nodige opleidingen en hulpmiddelen aan te bieden om een strategisch vastgoedplan op te maken.

SURE2050 is kort voor ‘Sustainable Real Estate 2050’. Dankzij de inzet van alle deelnemers, slaagde SURE2050 erin de meerwaarde van een strategisch vastgoedplan en duurzaam vastgoedbeleid- en beheer in praktijk te brengen. Bekijk hier het eindrapport met alle resultaten.  

Het individuele resultaat voor elke deelnemende publieke dienst is een duidelijke visie op het toekomstig publiek patrimonium en hoe de transitie van het huidige patrimonium naar die toekomstvisie zal worden gerealiseerd.

Pieter Degreef, Duurzaamheidsambtenaar van Landen: “De begeleiding was uitstekend. Het traject naar een strategisch vastgoedplan legt ook heel wat onderliggende problemen bloot, die anders (nog) niet aan de oppervlakte zouden komen.”

Tina Van Lierde, VEB, projectcoördinator SURE2050: “Met SURE2050 zijn we erin geslaagd om een best practice voor duurzaam vastgoedbeheer- en beleid breed ingang te laten vinden bij de publieke sector in Vlaanderen. Een vastgoedstrategie is daar een eerste belangrijke stap. Hierdoor worden de schaarse financiële middelen optimaal geïnvesteerd in het patrimonium.”

De opleidingsmodule voor SURE2050 blijft vrij toegankelijk op het leerplatform van BE REEL . Daarnaast kunnen alle publieke diensten die dat wensen via een raamcontract van het VEB en Het Facilitair Bedrijf ondersteuning krijgen bij de opmaak van een vastgoedstrategie.


Nieuws

Lees verder 30 April 2024
Overheid Particulier Klimaatverandering

Inwoners van stad Beringen kunnen beroep doen op een klimaattuincoach, oftewel een ervaren tuinontwerper die je advies geeft om je tuin klimaatrobuust te maken. Jelle Bosmans,…

Lees verder 29 April 2024
Overheid Particulier Infosessie Asbest Beurs

Op zondag 2 juni vindt de eerste editie plaats van de Hamse bouwbeurs in zaal Kristoffelheem. Er zijn standen van firma's van elke bouwfase van een huis. Elk uur zijn er 2…

Lees verder 29 April 2024
Bouwsector Overheid Particulier Hernieuwbaar In de pers

Dubolimburg geeft al bijna 20 jaar advies en begeleiding aan particulieren en gemeentelijke overheden. TV Limburg wilde graag weten hoe wij dat precies doen en nodigde Karen Smets,…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.