Mag je een douche aansluiten op regenwater?

20 April 23   Bouwsector Overheid Particulier Hernieuwbaar Water

Ook al viel het voorjaar behoorlijk en letterlijk in het water en lijkt er van schaarste weinig sprake, toch zullen periodes van droogte in de toekomst steeds langer en vaker voorkomen. Net daarom is het belangrijk om stil te staan bij het optimaal capteren, (laten) infiltreren en hergebruiken van hemelwater. Het is algemeen geweten dat regenwater prima te gebruiken is voor toilet, wasmachine en buitenkraan. Maar wist je dat je je ook met regenwater kan… douchen?

Waarom douchen met regenwater?

Je bespaart er niet enkel water mee, het zorgt er ook voor dat leidingen en toestellen minder snel verkalken. Verder zou regenwater ook beter zijn voor uw huid en haar dan het kalkrijke leidingwater. Helaas wordt douchen met regenwater niet overal even enthousiast onthaald. Zo staan de meeste architecten en installateurs hier wat weigerachtig tegenover omdat het strikt genomen niet toegestaan zou zijn. Dit ten onrechte want recent werd een kader uitgewerkt waarbinnen dit wel mag toegepast worden.

Is dat water wel proper genoeg?

Ja. Je kan en mag regenwater gebruiken voor douche, bad, lavabo en spoelbak op voorwaarde dat je een bacteriële voorfilter laat plaatsen. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter, een mechanische voorfilter en actieve koolfilter. Wees gerust: je hoeft voor de installatie van deze filters je woning niet uit te breiden. Alle filtering gebeurt met één compact toestel. Het is wel belangrijk dat je de filters regelmatig vervangt.

Opgelet: water dat afkomstig is van een asbesthoudend dak mag niet hergebruikt worden.

Wat met sanitair warm water?

Douchen met regenwater betekent ook dat de productie van je sanitair warm water op regenwater moet zijn aangesloten. Het warme water aan de wastafels in de badkamer zal dus ook regenwater zijn. Maar: je mag uiteraard NIET van het regenwater drinken. Je kan dit oplossen door één wastafel aan te sluiten op regenwater en één op leidingwater. In de keuken kan je opteren voor een aparte keukenboiler die aangesloten is op leidingwater. Op die manier heb je onmiddellijk warm water.

Bron: www.acasus.be

 


Nieuws

Lees verder 15 April 2024
Bouwsector Overheid Financing Aandag

Was het een feest? Ja, dat was het! Meer dan 130 bouwprofessionelen genoten op donderdag 21 maart in de Hasseltse Corda Campus van het inspirerende verhaal van ex-Belgian Cat Ann Wa…

Lees verder 10 April 2024
Overheid Particulier Energie

Stijgt de elektriciteitsprijs in 2025 met 23%? Als het van de Vlaamse energieregulator VREG afhangt wel. “Netbeheerder Fluvius staat voor grote investeringen in het e…

Lees verder 08 April 2024
Bouwsector Overheid Particulier Biobased Infosessie

Ontdek de mogelijkheden van bouwen met leemsteen, bio-gebaseerde en gerecupereerde bouwmaterialen. Tijdens het bouwfestival van 19 april tot en met 5 mei kan je boeiende lezingen…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.