Nieuw EPC voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2023

29 September 22  

Nieuw EPC voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2023 (EPC NR)

Wie zijn kleine niet-residentiële gebouweenheid (horeca- of handelszaak, kantoor, praktijk, B&B, … ) verkoopt of verhuurt, moet sinds 2020 een geldig EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen (kNR) hebben. Sinds 1 april 2022 is een EPC kNR ook verplicht bij verkoop zonder enige vorm van publiciteit. Vanaf 1 januari 2023 komt er eenzelfde verplichting bij voor grote niet-residentiële gebouweenheden. Ook grote niet-residentiële gebouweenheden moeten vanaf dan, bij overdracht (zoals verkoop, erfpacht, opstalrecht, … ) en verhuur, over een EPC beschikken: het EPC voor niet-residentiële gebouwen (‘EPC NR’).

Deze verplichting geldt zowel voor publieke als voor niet-publieke niet-residentiële gebouweenheden.

Algemene EPC plicht voor grote niet-residentiële gebouwen

Het EPC NR bij overdracht en verhuur is een eerste stap richting koolstofneutraliteit. In een volgende stap wordt een algemene EPC-plicht ingevoerd: elke grote niet-residentiële gebouweenheid zal over een geldig EPC voor niet-residentiële gebouwen moeten beschikken, los van overdracht en verhuur.

Deze algemene EPC-plicht wordt stapsgewijs ingevoerd, tussen 2024 en 2026.

Wat met publieke gebouwen?

Publieke gebouwen met een bruto vloeroppervlakte groter dan 250 m² moeten verplicht over een energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Het voorblad van dit EPC moet op een zichtbare plaats opgehangen worden, om het publiek te tonen hoe energiezuinig het gebouw is.

Tot op vandaag werd deze verplichting ingevuld door de opmaak van een EPC voor publieke gebouwen (EPC Publiek). Binnenkort komt dit EPC te vervallen en zal de verplichting ingevuld moeten worden met het EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR).

Dat betekent dat vanaf 1 januari 2024 elk groot publiek gebouw en elk groot overheidsgebouw over een EPC NR zal moet beschikken. EPC’s Publiek die op dat moment nog geldig zijn, komen te vervallen. Er is een EPC NR nodig om aan de uithangplicht te voldoen.

Voor kleine publieke gebouwen (< of = 500 m²) kan tot uiterlijk 1 januari 2025 een EPC Publiek gebruikt worden om te voldoen aan de uithangplicht, op voorwaarde dat de metingen opgestart zijn voor 1 januari 2023 en dat het EPC Publiek uiterlijk op 1 februari 2024 werd ingediend.

Let op: een EPC Publiek kan nooit gebruikt worden bij overdracht en verhuur! Wordt het grote publieke gebouw in tussentijd (vanaf 1 januari 2023) te koop of te huur gesteld, dan moet vanaf dat moment een EPC NR beschikbaar zijn. Een klein publiek gebouw moet sinds 1 januari 2020 bij verkoop en verhuur over een EPC kNR beschikken.


Nieuws

Lees verder 21 March 2024
Bouwsector Overheid Infosessie Aandag

De derde editie van de Aandag van Dubolimburg is van start gegaan. In de Corda Campus in Hasselt mochten we 200 studenten architectuur en bouwkunde verwelkomen voor inspirerende…

Lees verder 20 March 2024
Bouwsector Overheid Particulier Asbest Premie-subsidie

Vlaams minister van Omgeving Demir en OVAM zijn het eens met de vastgoedsector. Een asbestattest moet onbeperkt geldig blijven als de woning geen asbest bevat. Voorheen was een…

Lees verder 19 March 2024
Bouwsector Overheid Financing Aandag

Tijdens AANDAG op 21 maart 2024 (Hasselt) deelt basketbal-star Ann Wauters haar ervaringen: hoe ze van een verlegen meisje uitgroeide tot een internationaal gewaardeerde s…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.