WAAR EN HOE KAN EEN GEMEENTE INZETTEN OP VERDICHTING?

Door de groei van de bevolking, kleiner wordende gezinnen, meer alleenstaanden en de vergrijzing stijgt de vraag naar appartementen, het opdelen van woningen, kangoeroewonen en zorgwoningen. Ook nieuwe woonvormen zoals co-housing, stapelwoningen of tweegezinswoningen zijn in opmars.

Waar in de gemeente laat je meergezinswoningen, het opdelen van panden of gemeenschappelijke woonvormen toe? En waar beter niet? Tijdens de workshop Klimaatvriendelijke Kernversterking (vrijdag 27 april, GreenVille Houthalen) krijgen we een uiteenzetting over de woonomgevingsplannen die intercommunale IOK opmaakt. Daarbij worden de woonzones van het gewestplan verder opgedeeld in een centrumgebied, omliggende woonwijken en randwijken. Per deelgebied gelden andere richtlijnen voor appartementen of andere compacte woonvormen.

Vervolgens geeft Peggy Totté, projectleider van het programma ‘Collectief bouwen en dichter wonen’ van Architectuurwijzer, een uiteenzetting over hoe een gemeentebestuur gemeenschappelijke woonvormen kan stimuleren. En hoe ga je om met nieuwe bouwconcepten zoals coöperatief bouwen of bouwgroepen?

Na deze presentaties bespreken we hoe deze voorbeelden voor verdichting in de stads- of dorpskern van een doorsnee Limburgse gemeente gerealiseerd kunnen worden. Wat zijn knelpunten en mogelijke struikelblokken? Wat zijn uitdagingen en kansen? Hoe kan je hier mee aan de slag?

 

Praktisch

Vrijdag 27 april van 09.00 u. tot 12.30 u.

Greenville, Centrum-Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren

Klik hier en schrijf je in voor de workshop.

Deelname is gratis.

Voor vragen en meer informatie kan je terecht bij Erik Grietens – BBL op het nummer 0474 40 63 94 of per mail via erik.grietens@bblv.be.