BEN staat voor bijna-energieneutraal. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

Vanaf 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa voldoen aan de BEN-normen. Voor nieuwe overheidsgebouwen gelden de BEN-principes al vanaf januari 2019. Er is echter geen reden om zolang te wachten. Als openbaar bestuur kan u nu reeds de nodige stappen zetten naar bijna-energieneutraal bouwen en zo een glansrijke voortrekkersrol spelen in het creëren van een stevig draagvlak. Verschillende openbare instellingen stapten als voorloper mee in het BEN-verhaal. Dubolimburg helpt uw gemeente graag op weg met gratis advies en begeleiding bij BEN-(nieuw)bouwplannen.

Heeft u projecten waarvoor u graag onze professionele begeleiding inroept? Vul dan INVULFORMULIER BEN-BEGELEIDING OP MAAT in en bezorg het ons ingevuld terug via Dubolimburg, Centrum-Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren of info@dubolimburg.be 

Lees HIER de BEN-gids met interessante voorbeeldprojecten.

COVER BEN

Advies en roadshow

Heeft uw bestuur concrete nieuwbouwplannen? Vanaf januari 2016 genieten de geselecteerde bouwprojecten van eenBEN-begeleiding op maat van Dubolimburg. Of kom dit najaar naar de roadshow. Hier krijgt u de kans om gratis een of meerdere BEN-overheidsgebouwen te bezoeken, vragen te stellen aan specialisten en ervaringen uit te wisselen, maar vooral: om met eigen ogen de vele voordelen van Bijna-energieneutraal bouwen te ontdekken. U bent welkom op alle bezoeken, ook die buiten de eigen provincie. Hou deze nieuwsbrief en onze website in de gaten voor de concrete datums en locaties.

ben je mee

Wat is BEN?

Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie gebruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Het energiepeil (E-peil) voor scholen en kantoren bedraagt maximum E40. Het thermische isolatiepeil (K-peil) is K40 of lager. De energie die wel nog nodig is, wordt grotendeels uit hernieuwbare energiebronnen gehaald, met een minimum van 10 kWh/m² op jaarbasis.
Je kan de volledige nieuwe regelgeving voor Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB-eisen) hier nalezen.


vlaanderen is energie

footer nb

 

 

 

Bouwplannen? Bouw nu al BEN!

BEN-bouwen is vandaag al de slimste keuze! Want de extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. Wie voorloopt op de standaard, wordt extra beloond. Voor BEN-woningen bestaan stevige premies, een korting op de onroerende voorheffing én bij sommige banken een extra voordelig BEN-krediet.

Bezoek HIER de website met meer tips én een handige praktische gids.