Duurzaam bouwen is niet langer het privilege van een minderheid: de federale overheid verstrengt de energienorm (E-peil), wat maakt dat nieuwbouwwoningen in de (nabije) toekomst met nadrukkelijke aandacht voor energiebesparing worden gebouwd. Dat betekent een betere isolatie, meer aandacht voor oriëntering, focus op energiebesparende maatregelen, oog voor bewonerscomfort, nadruk op de juiste materialenkeuze en zoveel meer.

Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg belonen sinds 2010 de architect en/of aannemer van de meest duurzaam gebouwde particuliere woning in Limburg. Een professionele jury, samengesteld met vertegenwoordigers van de Confederatie bouw, Infrax, Bond Beter Leefmilieu, KU Leuven, VEA en WTCB, onderzocht en beloonde de ingezonden projecten.

Award 2013

De familie Huybs-Vanoppen uit Herk-de-Stad bouwde de meest duurzame woning van 2012. Samen met architect (en schoonbroer) Bjorn Vanoppen uit Herk-de-Stad en houtskeletbouwer Horemans (uit Meeuwen-Gruitrode) kregen de Schulenaren de Award Duurzaam Bouwen uit handen van gedeputeerde Ludwig Vandenhove en presentatrice Pascale Naessens.

winnaars01
Uit het juryverslag:

“Deze zeer compacte woning – die uitgaat van een integrale benadering van duurzaam bouwen – heeft een flexibel ontwerp waardoor ze makkelijk uit te breiden en aan te passen is. De energieperformantie is uitstekend, en de verwarming gebeurt op basis van niet-fossiele grondstoffen, waardoor de CO2-emissie beperkt is. De bouwheren gebruikten ecologische materialen (houtskeletbouw met gebruik van FSC-hout, papiervlokken, bamboeparket, gerecycleerde PU als vloerisolatie). Dankzij haar concept – de benedenverdieping is een zogenaamde ‘kernwoning’ die los van de bovenstaande etage kan worden gebruik – biedt de woning de bewoners in elke levensfase het meest optimale comfort en mogelijkheden.”

herkdestad

Vroegere winnaars:

2012

Award Duurzame Woning
Familie Schuurmans-Dubois (Hasselt)

Award Duurzame Renovatie
Familie Fourneau-Van Belleghem (Lummen)

2011

Award Duurzame Woning
Roel Plessers (Beringen)

Award Duurzaam Kantoorgebouw
V&R The Solar Company (Heusden-Zolder)

2010

Award Duurzame Woning
Davy Stroobants (Lummen)

Website Award Duurzaam Bouwen