In Bocholt werd een uniek pilootproject opgezet waarbij de scholencampus verwarmd wordt met houtsnippers die door lokale landbouwers worden geoogst uit het omliggende landschap. Het hele proces van visievorming over de houtkanten, planning, oogst, verwerking en productie van warmte werd er uitgewerkt. Een lokale coöperatie verenigt de betrokken partijen en zorgt ervoor dat het systeem blijft draaien. Op 21 november organiseert RLLK in Bocholt een gratis studiedag over Energieke Landschappen. Met tekst. En uitleg.

In het PDPO project Hagehelden wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om gelijkaardige initiatieven uit te werken in de omliggende gemeenten. In andere regio’s buiten Limburg worden eveneens initiatieven rond het oogsten van biomassa uit landschapselementen opgestart.

Tijdens deze bijeenkomst ligt de focus op het noodzakelijke draagvlak voor het oogsten van biomassa uit landschapselementen. Waarom is dat zo belangrijk? Hoe pak je dat aan? Daarnaast krijg je de kans geven om vragen te stellen over het concept ‘energiek landschap’ en het gebruik van biomassa uit landschap voor lokale verwarming. Het is ook een uitgelezen kans om jouw eigen ervaringen rond dit thema met anderen te delen. Tenslotte heb je tijdens de namiddag de kans om zowel oogstmachines, verwarmingsinstallatie als de houtkanten in het landschap te bezichtigen.

Programma

Voormiddag:

9u30 -10u00 ontvangst met koffie en gebak
10u00-11u00 voorstelling ‘Energiek Landschap’ (RLLK en ABC ECO²)
11u00-11u30 draagvlak, een echte must! Hoe werken we daaraan? (RLLK – PDPO Hagehelden)
11u30- 12u30 uw vragen over ‘Energiek Landschap’
12u30- 13u30 broodjeslunch

Namiddag:

13u30 -16u30 terreinbezoek ‘Energiek Landschap’ (carpoolen met eigen wagens)

  • houtkanten in het landschap: waar willen we naartoe? (RLLK)
  • oogsten van kwaliteitssnippers uit landschapshout: praktische gang van zaken en machines (ABC ECO²)
  • bezoek houtsnipperinstallatie Bocholt (RLLK en ABC ECO²)

16u30 einde

Locatie: Scholencampus PVL – Biotechnicum, Kaulillerweg 3, 3950 Bocholt

Dit event is gratis maar inschrijven is verplicht voor 14 november via info@rllk.be.

Vermeld bij je inschrijving of je de hele dag aanwezig zal zijn, of enkel voor- of namiddag. Indien relevant kan je aangeven met welke specifieke vragen je zit of over welke aspecten je verdere informatie zou willen.

Foto: (c) Internetgazet