Ga je verbouwen? Vraag dan advies van de Huisdokter De Huisdokter van Dubolimburg geeft gratis, objectief en onafhankelijk advies aan huis en op maat aan alle Limburgers die hun woning willen renoveren. Koen Hermans deed vorig jaar beroep op de Huisdokter: hij kocht vorig jaar in Koersel een woning uit 1961 die dringend aan renovatie toe was.

“Als particulier kan je onmogelijk inschatten welke werken er moeten gebeuren, en op welke manier je die kan laten uitvoeren,” zegt Koen. “De Huisdokter geeft je heldere antwoorden op al je concrete vragen, zelfs als je budget beperkt is.” De woning van Koen is net als veel oudere huizen weinig of niet geïsoleerd, met als resultaat een te hoog energieverbruik en een te laag wooncomfort. Een grondige renovatie was een noodzaak, besefte Koen. “Maar ik had geen idee hoe ik daar aan moest beginnen en waar ik op diende te letten. Voor je het weet maak je fouten die achteraf niet meer recht te zetten zijn.”

Beperkt budget

Koen maakte een afspraak met Huisdokter Kurt, die samen met hem een rondgang door het huis deed. “Hij heeft mij op een heel begrijpbare manier uitgelegd wat ik stap voor stap moest doen, waarom ik dat moest doen en hoe ik of de aannemers dat moesten doen,” zegt Koen. “Hij maakte ook een schatting van wat dat allemaal zou kunnen gaan kosten. Ik heb een beperkt budget, en ik kan onmogelijk het huis in één keer in orde brengen. Maar dat bleek geen probleem. Dankzij het stappenplan kan ik nu al latere werken inschatten. Ik ben zelf bijvoorbeeld begonnen aan de bovenverdieping. De rest van het huis komt later aan bod.”

Koudebruggen vermijden

“Het succes van een renovatie zit hem in de details,” zegt Huisdokter Kurt. “Fouten kan je achteraf immers zeer moelijk nog corrigeren, tenzij door het werk helemaal opnieuw te doen, met alle kosten vandien. Je houdt ook altijd rekening met toekomstige ingrepen. Stel: je wilt je dak renoveren, en binnen een paar jaren ga je ook je buitenmuur isoleren. Dan moet je ervoor zorgen dat je dak zo wordt gebouwd dat de dakisolatie perfect aansluit bij de isolatie van je buitenmuur. Anders creeër je een koudebrug – een plaats waar je huis warmte gaat verliezen – waar het effect van de isolatie een stuk kleiner wordt. En dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Wat doet de Huisdokter?

-hij komt aan huis en geeft je gratis advies op maat – onafhankelijk en objectief

-hij bepaalt een volgorde van werken en stelt, indien nodig, een prioriteitenlijst op

-hij geeft je advies over premies, subsidies en de (goedkope) Duwolimpluslening waarbij Limburgse particulieren tot 40.000 euro kunnen lenen voor duurzame, energiegerelateerde werken aan hun woning

-Je bent niet verplicht om het advies van de Huisdokter op te volgen. Maar wie slim is, doet dat uiteraard wel.

Reserveer je Huisdokteradvies via www.eerstehulpbijduurzaambouwen.be of 011-39 75 75.

EHBDB promo