In Lozen bij Bocholt bouwt men een nieuwe passiefschool. Op woensdag 7 september 2011 werd – in aanwezigheid van minister Pascal Smet en Gedeputeerde Frank Smeets de eerste steen gelegd. Dubolimburg zorgde voor advies op maat.

Passiefscholen zijn zo gebouwd dat ze (bijna) geen verwarming en koeling nodig hebben. Het ontwerp houdt rekening met passieve warmtewinsten via goed georiënteerde ramen, menselijke warmte, elektrische apparaten enzovoort. Daarnaast is er extra aandacht voor goede isolatie en extreme luchtdichtheid. Het resultaat is een hoger comfort, met een veel lager energieverbruik dan dat van een gebruikelijke nieuwbouwschool. De extra investering in een passiefschool is aanzienlijk maar verdient zichzelf terug, waardoor passiefscholen ongetwijfeld een belangrijk onderdeel zijn van de scholenbouw in de toekomst.

De basisschool van Lozen kiest niet enkel voor passieve strategieën maar heeft bijzondere aandacht voor de globale duurzaamheid. Het gebruik van fsc – gelabeld hout, regenwaterrecuperatie voor sanitair en groendaken als buffer dragen allemaal bij tot de realisatie van een algemeen duurzaam schoolgebouw.

Daarnaast is deze school ook een mooi voorbeeld van een brede school. Zo kan de turnzaal na de schooluren ook gebruikt worden door verenigingen of kunnen er feesten georganiseerd worden. Het gemeenschappelijk gebruik van bepaalde faciliteiten kan ook een oplossing bieden voor het capaciteitsprobleem.