Davy Stroobants werd de winnaar van de Award Duurzame Woning 2010. Stroobants – een jonge architect uit Lummen – werd door de jury geloofd om zijn inspanningen op vlak van duurzaam bouwen.

De jury – bestaande uit Kris Asnong (Dubolimburg), Danny Windmolders (Voorzitter NAV), Frank Smeets (Gedeputeerde Milieu & Natuur), Tom Vandeput (Confederatie Bouw Limburg) en To Simons (Centrum Duurzaam Bouwen) – koos uit 21 ingeschreven projecten 4 genomineerden. De uiteindelijke winnaar werd de woning van architect Davy Stroobants in Lummen.

Stroobants werd geloofd omwille van zijn ingenieuze ontwerp waarin onder andere warmtepomp met hoog rendement op basis van zelfcirculerende CO2-dieptesondes, betonkernactivering en een groendak werden verwerkt. “Ik was en ben nog steeds zeer vereerd met deze prijs,” vertelt Stroobants. “Het is voor mij een officiële waardering en erkenning voor de vele jaren waarin ik de principes van duurzaam bouwen in mijn ontwerpen heb verwerkt.”

“De Award heeft mij niet bepaald windeieren gelegd. Via verschillende kanalen, zoals kranten en magazines kwamen er talrijke positieve reacties. Ook TV Limburg kwam ter plaatse om een reportage in te blikken. “

Maar ook wat betreft opdrachten bleek de Award een deuropener. Stroobants zag zijn projectportefeuille groeien, en kreeg tegelijk een aanbod om zijn kennis te delen als lector ‘duurzaam bouwen’. “Sinds september 2010 combineer ik mijn architectuurwerkzaamheden met een betrekking als lector ‘Duurzaam Bouwen’ aan de Katholieke HogeschoolKempen. Ik bereid toekomstige ‘Bachelors in de Bouw’ voor op een duurzame loopbaan en tegelijk krijg ik de kans mijn ervaring en kennis te delen met de volgende generatie.”

Uit het juryverslag:

“Deze woning voldoet aan de principes van duurzaam bouwen. Het is allereerst een compacte woning, voorzien van voldoende dik isolatiepakket waarbij koudebruggen zijn vermeden. Er wordt gebruik gemaakt van betonkernactivering om de woning te verwarmen, dit in combinatie met een CO2-warmtepomp die een zeer hoog rendement heeft.”

“Bovendien is de woning voorzien van een toegankelijk groendak, wat een gunstig effect heeft op waterbuffering, akoestiek en het hitte-eiland-effect. “

“De woning krijgt een speciale vermelding voor de toegankelijkheid van de woning (het ontbreken van drempels en trappen), de flexibiliteit en aanpasbaarheid en de locatie (in de omgeving van openbaar vervoer en andere voorzieningen).”